E-Cirka av Hundremeterskogen

Eier: Ernst Evensen

Vassfjärdens Danja

Eier: Ernst Evensen

GROSSER MÜNSTERLÄNDER

Historikk Grosser Münsterländer

 

Grosser Münsterländer var opprinnelig en sort/hvit fargevariant av Langhåret Vorsteh. Da det ble dannet raseklubb i rasens hjemland Tyskland i 1879, ble det bestemt at fargen skulle være, helbrun, brun/hvit eller brunskimlet. I midletid ble også sort/hvite og sortskimlete eksemplarer akseptert. I mange år diskuterte man frem og tilbake om disse fargevariantene skulle være anerkjent eller ikke. Man mente at den sort/hvite fargen stammet fra innkryssing av setter, og mange ønsket derfor å utestenge disse hundene fra avlen. I 1908 ble det endelig bestemt at den sort/hvite fargen ikke lenger skulle aksepteres i rasen Langhåret Vorsteh. Mange bønder i områdene Münsterland, Niedersachsen og Westfalen hadde hatt svart/hvite hunder i lange tider, og de fortsatte å avle på disse også etter at fargen ikke lenger var godkjent. Disse hundene gikk løse på gården og fulgte med på det som foregikk. De ble brukt som jakt- og vakthunder, men var også utpregede familiehunder, som tilbrakte det meste av sin tid sammen med familien. Den dag i dag er noe av det som kjennetegner Grosseren dens nysgjerrighet og dens store behov for daglig samvær og kontakt med familien. I 1919 i delstaten Westfalen, blev Verein für die Reinsucht des langhaarigen Grossen Schwarz-weissen Münster länder Vorstehhunds dannet. (Klubben heter i dag Verband Grosse Münsterländer e. V) Rasen fikk navnet Grosser Münsterländer Vorstehhund. 83 hunder ble avlsgodkjent. Grosserens urstamme består av disse 83 hundene. For å få inn nytt blod i rasen blev det i 1930-årene, og i 1973 krysset inn Langhåret Vorsteh.

 

Bruksområder Grosser Münsterländer

 

I feltet

Standinstinkt og kryssøk skal komme naturlig, og er genetisk forankret, i likhet med stort pågangsmot og en følsom nese. . Den har et smalere søk, og er mer omstendelig, enn hva tilfelle er for de engelske rasene, men med tilstrekkelig og riktig trening kan en Grosser Münsterländer bli en meget god høyfjell/lavland og skogsfuglhund. I Norge har rasen oppnådd høye premier på alle prøveformene.

 

I vannet

Grosseren er fra naturens side utrustet med gode apportegenskaper, i tillegg til at de er uredde. I mange land vektlegges disse egenskapene i avlsarbeidet ved krav om godkjente apportprøver av varierende vanskelighetsgrad før avlsgodkjenning. Også i Norge har representanter for rasen oppnådd høye premier på kombinertprøver.

 

Sporarbeidet

Grosser Münsterländer er en hund med stor sporvilje. Den er uredd, og lar seg ikke stoppe av tøffe biotoper, som f. eks. tette kratt og hekker. I moderlandet Tyskland, og i enkelte andre land, er det vanlig å trene opp hundene til Schweiss-hunder. (Ettersøkshunder). Rasen hevder seg godt på slike prøver i mange land. I Norge har det ikke vært vanlig å bruke hundene til dette formålet, og hunder med gode egenskaper som stående fuglehunder har vært foretrukket i avlsarbeidet.